Dobrovolní hasiči města Vsetína

.

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home O sboru Stalo sa ... Archiv 2011 2011-01-08 Valná hromada

2011-01-08 Valná hromada

Valná hromada 2011

Dne 8.ledna 2011 byla uspořádána valná hromada za rok 2010, konaná od 14.hodin v prostorách SDH - sál HZS, uvádíme krátké shrnutí nejvýznamějších událostí loňského roku.

SDH

-V březnu jsme uspořádali nultý ročník setkání pamětníků našeho sboru. Vzhledem ke spojitosti historie sboru se vznikem profesionálního hasičského sboru na Vsetíně, tak nemohli mezi pozvanými chybět jak bývalí profesionální hasiči, tak i naši členové. Taktéž nelze opomenout starostku města Vsetína paní Othovou, jíž patří velké Díky za finanční příspěvek na toto setkání.

-Událostí dlouho očekávanou a po tříletém čekání splněnou se stal pokus o překonání světového rekordu v dálkové dopravě vody. Akce pro nás začala dne 7.5.2010 kdy jsme v 11:30 společně s ostatními sbory (Jasenka, Ústí, Vidče) odjeli na pokus o zápis hasičů Guinessovy knihy rekordů. Na tento rekord vyrazilo naše dopravní vozidlo Avia patřičně doplněné hadicemi, spacími prostředky a v neposlední řadě dovybavené těžkou technikou spočívající v tažné tyči pro případ selhání techniky. Za pomoci 3381 hadic a 234 čerpadel jsme pak dopravili vodu z Dolních Louček v Jihomoravském kraji až na vrchol Žďárských vrchů na Vysočině - Devět skal. Na trase dlouhé přes 60 kilometrů jsme překonali převýšení  541 metrů. Dosavadní rekord z roku 2001 jsme překonali o 16,3 kilometru, který byl dosažen při cvičení v bývalém vojenském prostoru Ralsko ano čtete dobře 8.května v 18:00 jsme překonali REKORD, který činí 63,46km.

-Dne 6 a 8 června z důvodu nedostatku oficiální fotodokumentace pak proběhlo focení výjezdové jednotky, výboru sboru. Následně byla fotodokumentace poskytnuta místnímu deníku Jalovec, kdy byl uveřejněn rozsáhlý článek o našem sboru.

-Na základě příslibu velitele HZS stanice Vsetín pana Stárka došlo 6. 8. 2010 k zahájení výměny sanitárních předmětů v prostorách SDH Vsetín-město. Samotná výměna spočívala ve vybourání stávajícího zařízení (umyvadla, záchody, sprchy, příčky) a jejich nahrazení novými za současného vybudování nových rozvodů vody, elektřiny, odpadů, vzduchotechniky, topení. Vybourání původního zařízení jsme provedli svépomocí, poté nastoupili řemeslníci, kteří provedli vyzdění, osazení elektroinstalace, vody apod. Z důvodu nedostatku financí jsme dodělání provedli taktéž svépomocí-zejména dlažba, omítky, vzduchotechnika, sádrokarton, malování a také úklid. Sice se uvedené činnosti protáhly až do konce října, ale výsledek můžete zhodnotit sami buď na vlastní oči. Zde bych chtěl poděkovat všem co přiložili ruku k dílu, ženám které ukázaly, že se nebojí ani bouracího kladiva, tak i mužům protože bez těchto lidí, by to bylo daleko složitější.Také za spolupráci s HZS - panem Stárkem.

-Na závěr roku proběhlá nutná obměna výboru, vzhledem k odchodu člena Josefa Novosada ze sboru, bylo nutné do výboru zvolit nového člena - tím se stala Lucie Janišová a působí ve výboru na postu kronikářky. Díky ní je možno nahlédnout do kroniky, kde zaktualizovala celý rok 2010.

Sportovní družstvo stejně jako v loni, tak i letos v prvních měsících probíhala sportovní příprava leden-březen v tělocvičně na Rybníkách. Od dubna pak pravidelné tréninky mužů a zejména žen na obvodové kolo v požárním sportu konané v Janové. Za rok 2010 jsme se zúčastnily 25 soutěží v požárním sportu. Pouze v krátkosti zmíním ty nejdůležitější:

-Sezóna začala obvodovým kolem PS v Janové kde naši muži obsadili první a ženy druhé místo a tím postoupili do Okresního kola PS konané v Horním Lidči, což bylo velkou zkušeností pro naše mladé členy i členky.

-3. července se družstva mužů i žen zúčastnila soutěže v Liptále, kde v kategorii žen velitelka disciplíny běhu na 100m (Bára Muchová) obsadila 3, místo a celkové umístění žen bylo taktéž na 3. příčce. V kategorii mužů pak obsadil (Petr Machač) jako velitel disciplíny běhu na 100m 2, místo a družstvo můžu, vybojovalo První místo.

-24.července se družstvo mužů zúčastnilo soutěže ve Velkých Karlovicích - Tísňavách, kde obsadilo za těžkých podmínek na rozmáčené a nerovné trati 3.místo.

-První srpnový víkend patřil účasti týmu mužů na soutěži PS ve Slovenském Mostišti, kde se tým dopravil vlastními vozy a techniku zapůjčil od SDH Lužná. Byla to soutěž noční a i přes pokročilý noční čas dokázali zaběhnout čas 18:43. To bohužel na silnou konkurenci nestačilo – čas prvního místa byl 13:57!!! Opět dobrá zkušenost. Ještě týž víkend startovala družstva mužů i žen v Lidečku, kde se mužům podařilo zaběhnout 17:71 a to stačilo na 11. místo ze 40.

-Nejlepší čas mužů v sezóně byl 22.srpna ve Valašské Senici, kde dosáhli 17:08

-Obě družstva se zúčastnila Okrskové soutěže „O pantok starosty okrsku č.1 – Vsetín“

Kde muži i ženy našeho sboru obsadily první místo a celkovým vítězem soutěže se stalo naše družstvo žen a přebralo cenu ve formě putovního Pantoku starosty Okrsku č.1.

-Ženám se dařilo i na předposlední soutěži v Jablůnce, kde obsadily 1. místo a muži obsadili pozici čtvrtou.

-Závěrem sezóny v kategorii mužů byla účast na Mikulášské soutěži ve Vrběticích, konaná 27.listopadu. O teplotách, které panovaly, svědčil nejenom sníh podél trati ale taktéž tužší savce na mašině. Touto soutěží potvrdily svoji odolnost a odhodlání bojovat i ve ztížených podmínkách.

Zásahová jednotka v roce 2010 došlo k dalšímu dovybavení výjezdové jednotky, jednalo se o nové zásahové přilby, motorovou pilu+příslušenství, vyvětvovací pilu-zakoupeno z rozpočtu krizového řízení, nové sady hadic, na cisternu pak byli pořízeny 4ks nové pneu. Strojníci absolvovali jak vstupní, tak i cyklické školení ve Valašské Meziříčí nutné pro výkon služby u jednotky, velitelé pak absolvovali každoroční školení na stanici Vsetín. Z důvodu zakoupení nového vybavení pak naši členové v listopadu absolvovali kurz Obsluha motorových a rozbrušovacích pil. Vloni bylo 19 výjezdů, mezi nejzajímavější pak určitě patří:

17. května - v 7:16 byla naše jednotka povolána Krajským operačním střediskem k likvidaci následků přetrvávajících dešťů. Po poradě s HZS vyjíždí obě vozidla, každé na jiné místo. V průběhu dne pak dochází k odčerpávání vody, kontroly vodních toků, odstraňování naplavenin. Vrácení na základnu v 15:46.

3. června - 12:34 jednotka byla požádána po předchozí konzultaci o pomoc při čerpání vody v Uherském Hradišti. Po řádném nahlášení vzniklé situace krizovému štábu města Vsetína, pak vyjíždíme oběma vozidly současně. Čerpání vody probíhá pomocí CAS 25, PPS 12 a plovoucího čerpadla. Před půlnocí je zprovozněno velkokapacitní čerpadlo a velitel zásahu rozhoduje o ukončení dalšího čerpání, jednotka se vrací v brzkých ranních hodinách zpět na základnu.

24. července - 18:17 požár rodinného domu v Semetíně. K požáru vyrazila CAS 25 Š 706, kterou později doplnil DA Avia. Jednalo se o rozsáhlý požár půdy a střechy. Naše jednotka pomáhala s vyklizením zasažených místností, s rozebíráním a dohašováním střešních konstrukcí za pomocí dýchací techniky. Po odjezdu HZS Zl-kraje jsme pak zajišťovali ve spolupráci s SDH Semetín vyklizení půdních prostor. Do ranních hodin pak probíhala dohlídka požářiště s následným osvětlením.

1. listopadu-10:36 byla naše jednotka povolána k požáru lesa ve Vsetíně-Jasenicích. Na místo vyjela Cas 25 následována Da Avia. Na místě zásahu pak jednotka pomáhala s hašením pomocí vodního proudu „D“ a jednoduchých hasebních prostředků, kdy zásah komplikoval prudký nárazový vítr.  Vzhledem k nepřístupnosti a obtížnosti terénu byl mimo jiné HZS ČR povolán vrtulník PČR s hasicím zařízením „Bambi vak“. Po odjezdu ostatních jednotek se naše cisterna přemístila na druhou stranu kopce, odkud probíhala kontrola požářiště s následným dohašováním skrytých ohnisek. Na základnu jsme se vrátili v 21:15.

-V polovině měsíce srpna obdrželi starosta a velitel od hejtmana Zlínského kraje MVDr. Stanislava Myšáka a ředitelky HZS Zlínského kraje plk. Čičmancové převzali ocenění pro SDH Vsetín - město za úsilí při povodních 2010.

Na závěr chceme poděkovat všem členům sboru, kteří pomáhali nejenom s vytvořením světového rekordu v dálkové dopravě vody, s přestavbou sociálek, ale taktéž za přípravy, organizaci jak valné hromady tak i všech činností po celý rok. Díky patří členům výjezdové jednotky za aktivní přístup při zásazích a zajištění akceschopnosti jednotky. Taktéž Díky všem členům sportovního týmu za jejich výkony a prezentaci našeho sboru mimo naše město a také výboru za usměrňování dění ve sboru, toto Díky prosím tlumočte i rodinným příslušníkům, za jejich toleranci a podporu tohoto koníčka. Nelze nevzpomenout výbornou spolupráci s Městským úřadem , krizovým řízením a samozřejmě stanicí HZS.

Výbor SDH Vsetín