Dobrovolní hasiči města Vsetína

.

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Zásahová jednotka Zásahy 2016 2016-06-05 Valova skála v plamenech

2016-06-05 Valova skála v plamenech

Valova skála v plamenech

Tak by se dala vystihnout neděle 5. června na oblíbeném skalním útvaru ve Velkém Skalníku, kterou obsadili hasiči a horolezci. Nejednalo se o požár skály, ani cvičení, ale … začneme hezky popořádku.

Jednoho krásného a slunného odpoledne se naši členové potkali s místní lezeckou skupinou na prezentaci jejich dovedností v areálu bývalého Mezu. Při následné diskuzi, zazněla v davu/vzduchu otázka: neznáte náhodou nějaké supermany/odvážlivce, kteří by dokázali nemožné, a to dostat tlakovou vodu na Valovu skálu?

Odpověď byla okamžitá a jednoznačná.

Po následné výměně požadavků na dodávku vody a rekognoskaci terénu nastal den „V“

Již v ranních hodinách horolezci vynesli na skálu veškeré vybavení nutné pro její umytí: desítky metrů lan, skob, karabin, úvazků a 2 ks mycích agregátů s centrálou pro jejich provoz. Následně pak provedli natažení jistících lan a zabezpečili veškerou techniku proti pádu. Naši členové mezitím vyjeli s cisternou co nejblíže ke skále. Zde provedli natažení požárních hadic na vrchol skály a zajistili tak dodávku tlakové vody do vysokotlakých mycích agregátů, které zde již byli uvázány. Během celé neděle pak proběhla očista nejproblematičtějších míst od mechu a nečistot.

Tímto náročným postupem byla snaha umožnit bezpečnější lezení a jištění dětí a dospělých na oblíbeném skalním útvaru.

Na závěr mi dovolte poděkovat:

155. Horolezeckému oddíl Vsetín za zajištění bezpečnosti na skále, členům dobrovolných hasičů města Vsetína za dodávku vody ve značném výškovém převýšení a zejména pak majiteli pozemku za umožnění této fantastické akce.

velitel dobrovolných hasičů města Vsetína

Jan Martinů