Dobrovolní hasiči města Vsetína

.

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Aktuálně 2016-09-17 TFA Vsetín

2016-09-17 TFA Vsetín

Hasičská soutěž o nejtvrdšího hasiče se blíží do finále. Horečně se počítají body a varianty konečného umístění. Navíc předposlední kolo soutěže dalo všem přítomným pořádně zabrat.

Na Vsetíně se závodu zúčastnilo tentokrát 36 soutěžících. Tentokrát chyběly i ženy z předních příček tabulky Vsacké ligy. Odjely totiž změřit síly na nejtvrdší hasičskou soutěž na světě v disciplínách TFA Praha - Petřín. V celkovém hodnocení, kde se nerozděluje na ženy a muže se nejlépe umístila Vladislava Kalná soutěžící za SDH Jarcová. Byla jednou ze dvou žen, které se umístily výše než dva poslední muži a to na 82. místě, druhá za nejúspěšnější ženou. Petřeková Hana z Vigantic, Urbanová Veronika ze Stanovnice a Lucie Bůbelová z Lačnova obsadily 85., 86. a 87. místo. Takže i na takových závodech jsou účastnice Vsacké ligy vidět.

Na Vsetíně na dvoře gymnázia, který k pořádání soutěže již poněkolikáté propůjčil ředitel školy Dalibor Sedláček, rovněž neproběhla nejlehčí část sedmikolové soutěže. Předpověď počasí slibovala déšť a pro jednou se meteorologové i s Aladinem opravdu trefili. V tomto případě k nelibosti všech zúčastněných. Odkaz na fotogalerii boje s extrémními podmínkami naleznete pod titulní fotografií v článku.

První vyběhl na trať mimo soutěž odchovanec SDH Janová, Vít Kopecký. Podobnou soutěž běžel poprvé v životě a zdolal ji opravdu se ctí. Pak již nastoupili bojovníci o celkové umístění ve Vsacké lize. Již při slavnostním nástupu spadla sem tam kapka. Po startu třetího závodníka však nahoře otevřeli kohouty naplno. Hydrologové, zemědělci a vyschlá půda byli štěstím bez sebe. Hasiči na vsetínském kole Vsacké ligy však byli jiného názoru. Díky dešti se některé z disciplín staly ještě náročnějšími, než byly za sucha. Dvoumetrová vertikální bariéra začala samozřejmě klouzat. Tahání hadic se stalo, po jejich namoknutí, soubojem s vlastní vůlí. O figurínách ani nemluvě. Především ta mužská dala zabrat. Gumová kolečka, která muži nesli při překonávání pneumatik, se zdála roztomile malá, nicméně každé vážilo přes 15 kilogramů. Déšť samozřejmě neulehčil práci ani rozhodčím.

Důležitou zprávou je, že nikdo z těch, kdo nastoupili na mokrou trať, neodstoupil, nevzdal. Hasiči, ženy i muži, se poprali s podmínkami stejně, jako by to udělali při ostrém zásahu, kdy se na takové „maličkosti" jako jsou voda a bahno, nikdo ze záchranářů neohlíží. Trvalý déšť neodradil ani psychickou podporu soutěžících - děti, manžele, manželky, přítelkyně, partnery, ale ani celé rodiny jako v případě Mariána Orsága, letošního přeborníka SDH Vsetín - město.

V náročných podmínkách se v kategorii žen umístila na 1. místě Marie Filáková SDH Lačnov, současně i vedoucí žena celé soutěže. Druhé místo vybojovala Ludmila Mikulínová, která si zlepšením o jednu příčku, v porovnání s předchozím kolem v Halenkově, věnovala dodatečně dárek k pátečním jmeninám. Třetí místo obsadila Kateřina Zubíková s dlouhodobě úspěšného týmu SDH Jasenka.

V družstvech žen získalo zlato, dalo by se říci, jako obvykle, SDH Lidečko, které na Vsetíně soutěžilo jako družstvo jediné.

První místo v kategorii mužů, tak dlouho očekávané, získal Marián Orság SDH Vsetín - město, kterého čeká ještě reprezentace sboru na republikové soutěži konané 1.10.2016 ve Štramberku. Stříbro bral v předposledním kole Vsacké ligy rovněž nebezpečně rychlý Michal Blažek ze Starých Hamrů. Bronz tentokrát získal Jakub Galko DHZ Papradno, který v celkovém hodnocení šlape na paty Mariánu Orságovi.

V družstvech si zlato taktéž řečeno skoro jako obvykle odnáší DHZ Papradno. Stříbro vybojoval SDH Jasenka a bronz si zaslouženě odváží borci SDH Semetín.

 

V samotném závěru se soutěžící doslova otočili ke svým velitelům zády. To když do akce vyjížděli jejich profesionální kolegové, které borci a borkyně ze Vsacké ligy vyprovázeli potleskem. Hasiči vědí, kdy mají držet basu!

článek a foto: Radomír Dolanský fotogalerie