Dobrovolní hasiči města Vsetína

.

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma
Home Zásahová jednotka Zásahy 2011 2011-05-15 Dýchání kryt

2011-05-15 Dýchání kryt

V současnosti má naše výjezdová jednotka 10 proškolených členů v obsluze a užívání dýchací techniky. Jedná se o oprávnění vyžadující úspěšné složení odborného kurz u HZS a absolvování rozšířené lékařské prohlídky.  Z důvodu pravidelného výcviku a praxe pak v neděli 15. května proběhlo praktické oživení návyků naší dýchací techniky Saturn a Drager. Díky podpoře Měú-odbor krizového řízení, jsme mohli uvedený výcvik provést v bývalém krytu CO.

Prvním cílem po úvodní teorii, kterou nám řádně zopakoval chemik HZS ZL-kraje, byla praktická část spočívající v průzkumu neznámého prostředí krytu, při kterém došlo ke zranění zasahujícího hasiče. Následně se na pomoc vydává druhá skupina, které má za úkol zraněného nalézt a v pořádku dopravit mimo kryt.

Druhým cílem přípravy pak bylo ověření pohybu v předepsané výstroji a výzbroji každého hasiče, zejména pak komunikace v nových zásahových přilbách. Jak se znovu ukázalo, tato výstroj spolehlivě funguje i jako případný prostředek pro uvolňování přebytečných kilogramů, neboť i bez případné teploty požáru byl pohyb ve vlhkém a nevětraném prostředí velice příjemný a pramínky potu byly znát (případným zájemcům vřele doporučuji!). Na závěr pouze doplním zajímavou skutečnost, v celém krytu byla tma, nebyl zakouřen a světlo nám občas poskytovala ruční svítilna se stíněním a fluorescenční barva přileb.

Třešničkou na dortu pak byl v naprosté tmě nechtěný blesk našeho dvorního fotografa přímo do očí.

http://sdhvsetin.rajce.idnes.cz/2011-05-15_Dychani_kryt/