Dobrovolní hasiči města Vsetína

.

  • Zvětšit velikost písma
  • Výchozí velikost písma
  • Zmenšit velikost písma


2016-06-25 TFA Vsacká Liga

První kolo seriálu Vsacké ligy 2016 O klobuckého tvrďáka hostil již podruhé Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje - Stanice Valašské Klobouky.

První kolo dalšího ročníku zahalil smutek nad odchodem hasiče, kamaráda a kolegy z řad HZS Valašské Klobouky nadpraporčíka Tomáše Bubláka, pro kterého velitel stanice Jiří Ovesný požádal všechny zúčastněné o minutu ticha. Vzpomněl jeho profesionalitu, obětavost, ale i vrozenou vstřícnost. Jiří Ovesný připomněl, že to byl právě Tomáš Bublák, který přivedl Vsackou ligu do Valašských Klobouk. Teprve nyní, při organizaci soutěže, jeho kolegové poznávají, co vše jejich kamarád dokázal. Čest jeho památce!

V rámci prvního kola Vsacké ligy rovněž proběhla kvalifikační soutěž Zlínského kraje na mistrovství ČR v TFA dobrovolných hasičů. První kolo Vsacké ligy bylo především o vítání kamarádů hasičů a hasiček v novém ročníku soubojů s časem, únavou a překonáváním sama sebe. Úsměvy, nové zážitky, životní změny, to vše patří k Vsacké lize. Ale především očekávání, jak kdo je na tom s přípravou. Po seznámení s tratí se vše připravovalo k úvodnímu výstřelu na startovní pozici. První startující Ludmila Mikulínová SDH Lidečko se smála, že je alespoň na chvíli první, aniž by tušila, že ve výsledku zase tak daleko od pravdy nebude. Na neuvěřitelné výkony hasičů a hasiček se můžete podívat ve velké fotogalerii, jejíž odkaz naleznete pod titulní fotografií v článku.

Na soutěžící čekaly extrémní podmínky. Teplota během dne dosáhla až na 36°C ve stínu, což na rozpáleném asfaltu přesáhlo hravě čtyřicítku. Pro neznalého diváka může působit pohyb soutěžících v zásahových kombinézách s dýchacími přístroji a helmě místy jako zpomalený film. Jde sice o čas, ale základem hasičských soutěží je trénovat záchranu člověka a jeho majetku. Hasič, který díky špatnému dýchání, což je základ všeho, a přehnané aktivitě zkolabuje ještě než stačí zasáhnout, je kontraproduktivní.

Soutěžící museli po startu vyšplhat do výšky prvního patra, na laně dopravit na místo dva svazky požárních hadic, překonat dvoumetrovou bariéru, v hammerboxu více než dvacetkrát udeřit na dolní a horní stěnu stojanu přibližně desetikilovým kladivem, vytáhnou na laně dvě pneumatiky do výše přibližně 3. patra, roztáhnout dvě hadice, překonat se zachraňovanou osobou tunel a odnést ji na pozici, smotat dvě hadice, uložit je do boxu, se zátěží překonat překážky v podobě přeskakování z pneumatiky do pneumatiky, průlez zúženým otvorem, několikanásobné překlopení velké pneumatiky, překonat překážku, tedy vlézt a vylézt z obří pneumatiky a teprve pak doběhnout do cíle. Ženy měly určitá zvýhodnění, ale už jen při čtení, co vše museli soutěžící absolvovat, se musí laikovi orosit čelo. Nad takovými výkony nezbývá než s úctou smeknout.

Poslední soutěžící doběhl. Následoval slavnostní nástup možná unavených, ale usměvavých borců a borkyň. Velitel stanice a rovněž velitel soutěže Jiří Ovesný poděkoval za účast, ale především za výkony všem, kteří obětují svůj volný čas, aby byli připraveni pomoci druhým. Díky patří rovněž skvělé partě hasičů z Valašských Klobouk a jejich pomocnicím za špičkové zabezpečení soutěže. Nemalou zásluhu na kvalitě měli také rozhodčí. A jak to všechno dopadlo?

Třetí místo v kategorii žen obsadila Bůbelová Lucie z Lačnova, dlouhodobý postrach všech dívek a žen, které si brousí zuby na medailové pozice. Na druhé místo se dokázala vklínit mezi Lačnovjanky Kalná Vladislava ze Sboru dobrovolných hasičů Jarcová. První místo ve Valašských Kloboukách vybojovala Filáková Marie z avizovaného SDH Lačnov.

V kategorii mužů se na třetím místě umístil Galko Jakub z DHZ Papradno. Kuba je nebezpečný borec ze Slovenska, který čehúny takřka pravidelně obírá o medaile. Druhé místo obsadil neméně zdatný borec Orság Marian SDH Vsetín - město a na prvním místě zcela zaslouženě stanul Januš Martin ze Sboru dobrovolných hasičů Halenkov.

Družstva poskládali na Vsackou ligu ve Valašských Kloboukách jen muži z Papradna a ženy z Lačnova, takže převzali zaslouženě vítězná hodnocení.

Radomír Dolanský

fotogalerie